στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη στύση, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

Έχω στυτική δυσλειτουργία

στυτική δυσλειτουργία

Τον τελευταίο μήνα είχα δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κάνω σεξ με τη σύντροφό μου λόγω μειωμένης στύσης. Ανησυχώ πολύ και το ίδιο κι εκείνη. Πρέπει να δω κάποιον ειδικό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τη στυτική δυσλειτουργία ενός άντρα. Κυρίως αφορούν περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως επαγγελματικές, οικονομικές και προσωπικές εντάσεις και δυσκολίες. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να απομονωθούν αυτές οι μεταβλητές, με αποτέλεσμα να μην είναι συγκεντρωμένος στη σεξουαλική διαδικασία και να μην μπορεί να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Το παραπάνω όμως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα. Όλοι μας σε καταστάσεις πίεσης δεν ανταποκρινόμαστε πάντα με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αν έχετε εντοπίσει πηγές άγχους στην καθημερινότητά σας, είναι πιθανό αυτό που παρατηρήσατε να οφείλετε εκεί. 

στυτική δυσλειτουργία

Η απώλεια ή η μη ικανότητα διατήρησης της στύσης αρχίζει να θεωρείται πρόβλημα όταν εμφανίζεται συστηματικά και σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία συνιστούν διαταραχή όταν το πρόβλημα εμφανίζεται για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και για την πλειονότητα των συνευρέσεων (75%). Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν είναι αποτέλεσμα της χρήσης κάποιου φαρμάκου ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσετε είναι:

α) Η παρουσία ή απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυκτερινών στύσεων.

β) Η παρουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό για να αποκλειστεί ο οργανικός παράγοντας. Αν η δυσκολία επιμένει η ορθή εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί πρώτα τη συμβουλή του οικογενειακού γενικού ιατρού ή παθολόγου και κατόπιν σύμφωνα με τις οδηγίες τους, ενός ειδικού ανδρολόγου/ουρολόγου.

Αν διαπιστωθεί ότι το αίτιο είναι ψυχολογικό ή μεικτό απαιτείται η επίσκεψη σε Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών διαταραχών.