Οργασμός, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

Έχω οργασμό μόνο κλειτοριδικά. Μήπως είμαι διαφορετική;

Οργασμός

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα είμαι η Α 21 ετών και θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τον οργασμό στις γυναίκες. Οι φίλες μου λένε ότι μόνο αν νιώσεις κολπικό οργασμό μπορείς να ευχαριστηθείς την σεξουαλική επαφή. Εγώ αισθάνομαι μειονεκτικά γιατί αν και έχω σεξουαλικές επαφές από τα 18 μου έχω οργασμό μόνο κλειτοριδικά. Μήπως είμαι διαφορετική; 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλή σου μέρα Α. Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την σεξουαλική ζωή και ένα σφάλμα στο οποίο υπεισέρχονται τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Στην πραγματικότητα ο γυναικείος οργασμός είναι ένας! Ήδη από το 1966 οι Masters και Johnson απέδειξαν ότι από νευροφυσιολογικής πλευράς, είναι λαθεμένη η διάκριση των δύο διαφορετικών οργασμών.

Οργασμός

Ο γυναικείος οργασμός πυροδοτείται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας ή/και του κόλπου, αλλά και χωρίς τον ερεθισμό των γεννητικών οργάνων (πχ. μέσω φαντασιώσεων κ.α). Εκφράζεται με τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών του κόλπου, ενώ συνοδεύεται από μία αίσθηση υποκειμενικής ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Δεν χρειάζεται επομένως να αισθάνεσαι μειονεκτικά. Αντίθετα να απολαμβάνεις την σεξουαλική σου ζωή, υποδεικνύοντας στον σύντροφό σου τι σου προκαλεί ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.