τριχοτιλλομανία, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

Μένουμε μακριά, τι μπορούμε να κάνουμε για την τριχοτιλλομανία;

 Γεια σας, ο αδερφός μου έχει τριχοτιλλομανία εδω και 5 χρόνια. Τραβάει τριχες από το κεφάλι, τα φρύδια,τα ματοκλαδα.. και πιθανώς από τις μασχάλες και την κοιλια. Έχουμε πάει σε ψυχολόγους,ψυχιατρους αλλά τίποτα. Έχει πάρει μέχρι και ladose αλλα διαφορά δεν είδαμε.

Τι μπορούμε να κανουμε? Ειναι φοβερα αντικοινωνικος, φοβάται να βγει έξω γιατι θα τον βλέπουν. Μένουμε θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν ξέρω αν μπορούμε να σας συμβουλευτούμε από κοντά.

 Αγαπητή κ.Δ,

η τριχοτιλλομανία είναι μία διαταραχή που προκαλεί σημαντική ενόχληση στον πάσχοντα και στην οικογένειά του. Τα καλά νέα είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις η διαταραχή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με θεραπεία συμπεριφοράς. Τα φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν συνεργατικά. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχής αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί η έναρξη, η έκταση και η μορφή του προβλήματος, όπως και άλλες δυσκολίες που μπορεί να συνυπάρχουν. Μου λέτε για παράδειγμα ότι ο αδελφός σας είναι «φοβερά αντικοινωνικός» – εξαιτίας του προβλήματος ή/και εξαιτίας άλλων παραγόντων;

Αν υποθέσουμε ότι η τριχοτιλλομανία είναι η μόνη διαταραχή, επόμενο βήμα είναι η έναρξη μιας σταθερής εβδομαδιαίας συνεργασίας κατά την οποία ο πάσχοντας μαθαίνει με συστηματικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο να εφαρμόζει τεχνικές ελέγχου της επιθυμίας του να τραβήξει και τρόπους διαχείρισης των δυσφορικών του συναισθημάτων.

Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι, πράγματι βρίσκεστε μακριά, αν όμως κατεβείτε άμεσα στην Αθήνα και ο αδελφός σας επιθυμεί, θα μπορούσαμε να κάνουμε την αξιολόγηση από κοντά και έτσι να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορώ να σας κατευθύνω ανάλογα. Εφόσον είναι εφικτό μπορούμε να ξεκινήσουμε την συνεργασία μας μέσω Skype. Διαφορετικά μπορώ να μάθω ποιος συνάδελφος στην Θεσ/νικη εφαρμόζει θεραπεία συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση της εν λόγω διαταραχής και να σας τον προτείνω.