Καταναγκασμοί,περίεργες συμπεριφορές, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

Η κόρη μου εμφανίζει περίεργες καταναγκαστικές συμπεριφορές. Πώς μπορώ να την βοηθήσω;

Η κόρη μου εμφανίζει περίεργες καταναγκαστικές συμπεριφορές. Πώς μπορώ να την βοηθήσω;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταναγκασμοί

Γεια σας, η κόρη μου 15 ετών σήμερα νομίζω εμφανίζει κάποιες περίεργες συμπεριφορές. Από μικρή ήταν τακτική με τα πράγματα της και συνεπής στα μαθήματα. Τον τελευταίο όμως χρόνο αργεί πάρα πολύ να κοιμηθεί, λέει ότι διαβάζει και διορθώνει. Κάθε πρωί αργεί να ετοιμάσει την τσάντα της και να ντυθεί. Βγαίνει από την πόρτα και επιστρέφει στο δωμάτιό της ξανά και ξανά μήπως έχει ξεχάσει κάτι. Επίσης τον τελευταίο καιρό γίνεται επίμονη και με ρωτά πολλές φορές για διάφορα ασήμαντα πράγματα όπως αν έκλεισα τον θερμοσίφωνα ή αν κλείδωσα.  Καταλήγουμε σε καυγά. Τι να κάνω για να την βοηθήσω;

Καταναγκασμοί

Με τις λίγες πληροφορίες που μου δίνετε ενδεχομένως η κόρη σας να πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Μια αρκετά συχνή διαταραχή στα παιδιά και τους εφήβους. Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από αρνητικές ιδέες και σκέψεις που προκαλούν άγχος, φόβο ή δυσφορία, που προκειμένου να μειωθούν μπορεί να οδηγούν τους πάσχοντες στο να ελέγχουν διάφορα πράγματα ξανά και ξανά, όπως το αν έχουν κάνει σωστά την εργασία για το σχολείο ή αν έκλεισαν τις ηλεκτρικές συσκευές. Επιπροσθέτως, οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται ντροπή και φόβο για τα συμπτώματά τους, με αποτέλεσμα να τα αποκρύπτουν και ως εκ τούτου να μην λαμβάνουν βοήθεια.

Καταναγκασμοί

Προσπαθήστε λοιπόν να μιλήσετε ήρεμα στην κόρη σας, εκθέτοντας με απλά λόγια τις αλλαγές που παρατηρείτε στην συμπεριφορά της. Εκφράστε την αποδοχή και την αγάπη σας και ζητείστε της να σας πει αν κάτι πράγματι την προβληματίζει. Προτείνετέ της να επισκεφτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να γίνει η αξιολόγηση και η διάγνωση του προβλήματος. Επιλέξτε ψυχολόγο ή ψυχίατρο που να εξειδικεύεται στην παροχή συμπεριφορικής θεραπείας, που είναι η πρώτη θεραπεία επιλογής για την εν λόγω διαταραχή στα παιδιά και τους εφήβους.