διαταραχή γενικευμένου άγχους, τιτίκα μητσοπούλου anxiety control

Έχω διαταραχή γενικευμένου άγχους. Γιατί δυσκολεύομαι να βγώ έξω; Θα γίνω τελείως καλά;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Συγχαρητήρια για το έργο και την βοήθεια που προσφέρετε. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως έγινα μητέρα πριν 4 μήνες και όταν η μικρή που ήταν 2 μηνών, ο νευρολόγος-ψυχίατρος διέγνωσε πως έχω διαταραχή γενικευμένου άγχους.Έπειτα έμαθα τι ήταν όλα αυτά και πως θα είχα και κρίσεις πανικού.

Ευτυχώς δεν τις βίωσα πολύ έντονα ούτε και σε συχνότητα, παρά μόνο έχω τα συμπτώματα..Η φαρμακευτική μου αγωγή είναι cipralex kai loxapin.Mετά που την διακόψω θα γίνω τελείως καλά???

Μήπως γίνω χειρότερα? Ε.

 

Αγαπητή Ε,

ευχαριστώ πολύ για την ανατροφοδότηση που μου δίνεις. Μετά την γέννηση ενός παιδιού πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στο συναίσθημά τους, που συχνά είναι παροδικές, μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το ότι αυξήθηκε το άγχος σου και έκανες άμεσα κίνηση για βοήθεια είναι πολύ θετικό. Προτεραιότητα σου πρέπει να είναι η συνέχιση της φαρμακευτικής σου αγωγής σε συνεργασία με τον ψυχίατρό σου, για όσο αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να επωφεληθείς τα μέγιστα.

Δεν ξέρω να σου απαντήσω για το αν θα γίνεις τελείως καλά, είναι όμως κάτι πολύ πιθανό, αφού στις διαταραχές άγχους υπάρχουν τρεις θεραπευτικές επιλογές με αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα: η φαρμακοθεραπεία, η Συμπεριφορική – Γνωσιακή ψυχοθεραπεία και η μεικτή θεραπεία (συνδυασμός, φαρμάκων και ψυχοθεραπείας).

Αν παρόλα αυτά μετά την σταδιακή διακοπή των φαρμάκων κάποια συμπτώματα επιμένουν, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον Ψυχίατρό σου και να ζητήσεις παράλληλα ψυχοθεραπευτική βοήθεια, για να μάθεις πως να τα χειρίζεσαι αποτελεσματικά. Το ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπτώματα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις βελτιωθεί ή ότι θα χειροτερέψεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντησής σας!!

Θα ήθελα μια ακόμη γνώμη σας αν αυτό είναι εφικτό και ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση!!

Συνεχώς εχω φοβίες και πολύ ανησυχία, νομίζω πως θα με πάρει απο κάτω και δεν θέλω να αρχίσω να σταματήσω να βγαίνω κτλ, σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα. Πολλές φορές φοβάμαι να βγω εξω για αδιευκρίνιστο λόγο..

Ποιά λύση μου προείνετε??

Θέλω να επισημάνω, πως δεν παθαίνω κρίσεις ,απλώς εχω συμπτώματα και αυτά πολύ σπάνια.

Εχω μόνο φόβο και ανησυχία περισσότερο!!

Με εκτίμηση,Ε

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προσπάθησε να πηγαίνεις κόντρα στον φόβο σου και να μην πράττεις ανάλογα με την διάθεση και το συναίσθημά σου. Ο μόνος τρόπος για να επιζήσουμε των φοβιών μας είναι να μην τις ακολουθήσουμε. Οι υπερβολικοί και παράλογοι φόβοι είναι σαν τα φαντάσματα και δεν αντέχουν στο φως. Αν σταθερά, κάθε μέρα και με συνέπεια, όποια στιγμή έρχονται και σε τρομάζουν κλείνεις την πόρτα και κάνεις το αντίθετο από ότι σου πουν πχ. «μείνε σπίτι» … εσύ βγαίνεις…θα κερδίσεις τη μάχη γιατί εσύ είσαι ζωντανή, ενώ εκείνα όχι. Μόνο που θέλει καθημερινή προσπάθεια μέχρι να βαρεθούν και να φύγουν.

Ξέρω ότι την στιγμή που φοβάσαι και ανησυχείς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και σκέφτεσαι καλύτερα να αποφύγεις για πχ. να βγεις βόλτα μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Όμως έτσι μπαίνεις σε φαύλο κύκλο που διαιωνίζει τις φοβίες και τις ανησυχίες σου και αυτό σε κάνει να νιώθεις χειρότερα σε βάθος χρόνου, να μην έχεις διάθεση και να χάνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Προσπάθησε λοιπόν να πάρεις ξανά τον έλεγχο της κατάστασης και να κάνεις ότι και παλιότερα ακόμα και όταν αμφιβάλεις για το αν θα τα καταφέρεις. Αν δεν έχεις ήδη ξεκινήσει κάνε γυμναστική σταθερά 2 με 3 φορές την εβδομάδα, που θα βοηθήσει πολύ τόσο στο άγχος όσο και στη διάθεσή σου.

– Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω, για τις υπέροχες συμβουλές που μου γράψατε!!

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και θα κάνω πράξη ό,τι μου προαναφέρατε..

Εύχομαι να είστε πάντα καλά και να κάνετε ανθρώπους καλά, γιατί είμαι σίγουρη πως βοηθάτε με τον καλύτερο τρόπο!!(κάνω γυμναστική εδω και 3 μήνες)

Χάρηκα πάρα πολύ, που τα είπαμε έστω και από εδώ…..

Πολύτιμη η βοήθειά σας, γιατί την είχα πολύ ανάγκη

Εύχομαι το έργο σας να είναι πάντα σπουδαίο, όπως τώρα, καλή συνέχεια!!!

Ε.