Έφηβοι

Έφηβοι

 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

 

 • Το άγχος σου είναι εξουθενωτικό;
 • Τα συναισθήματά σου σε γονατίζουν;
 • Αγωνίζεσαι καθημερινά για να βγάλεις τη μέρα;

Αν απάντησες Ναι σε κάποια-ες από τις παραπάνω ερωτήσεις, ίσως να χρειάζεσαι επιπλέον υποστήριξη για τη διαχείριση του άγχους σου, του θυμού σου ή της στενοχώριας σου.

Μπορείς να περιηγηθείς στο site και να μάθεις τι είναι το άγχος και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλεί όταν ξεπερνάει τα όρια.

 

Ήξερες ότι;

 • Το να σε δυσκολεύει το συναίσθημά σου δεν είναι ντροπή, πάνω από το 20% των συνομηλίκων σου ταλαιπωρούνται από άγχος, βάλε πόσο ανεβαίνει το ποσοστό αν προσθέσουμε και τα λοιπά αρνητικά συναισθήματα.
 • Το 8% των εφήβων 13 έως18 ετών πάσχει από τουλάχιστον μια διαταραχή άγχους, αλλά μόλις το 18% αυτών λαμβάνει θεραπεία.

 

Δες παρακάτω τις πιο συνηθισμένες ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στο συναίσθημα, τη σκέψη, το σώμα και τη συμπεριφορά. Ίσως σε κάποιες αναγνωρίσεις τον εαυτό σου.

 

Συναίσθημα



 • Φοβάσαι να μείνεις μόνος-η σπίτι ή να απομακρυνθείς από αυτό;

 • Φοβάσαι πράγματα τα οποία σου φαίνονται παράλογα για την ηλικία σου και ντρέπεσαι να μιλήσεις για αυτά;

 • Υπάρχουν χρονικά διαστήματα που νιώθεις υπερβολικά στεναχωρημένος; Κλαις συχνά και πολλές φορές χωρίς λόγο; Έχεις προβλήματα με τον ύπνο, το διάβασμα, την συγκέντρωσή σου ;

 • Έχασες πρόσφατα κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο φίλο ή συγγενή και παλεύεις να διαχειριστείς την απώλεια;

 • Δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τα νεύρα και τον θυμό σου; Φωνάζεις στους γύρω σου, τα σπας;

 • Ζηλεύεις υπερβολικά;


 

Σωματικά Συμπτώματα



 • Έχεις υπερβολική ένταση στο σώμα σου όπως ταχυπαλμία, ιδρώτα, ζάλη όταν πρόκειται να γράψεις διαγώνισμα ή το μυαλό σου είναι κενό και παραλύεις από φόβο μόλις πάρεις τα θέματα ή ο καθηγητής σε σηκώσει στην τάξη;

 • Εμφανίζεις συχνά άλλες αλλαγές στο σώμα σου όπως να δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, να ανακατεύεται το στομάχι σου, να πονάει η κοιλιά σου, να μουδιάζεις κ.α

 • Είσαι συχνά σε υπερένταση ή «στην τσίτα»;

 • Λιποθυμάς όταν βλέπεις αίμα ή ενέσεις;


 

Σκέψεις



 • Έχεις επίμονες σκέψεις ή εικόνες ακόμα και όταν δεν θες; Σε ταλαιπωρούν και σε εξαναγκάζουν να κάνεις κάτι για να τις εξουδετερώσεις;

 • Σκέφτεσαι ότι θα πεις ή θα κάνεις κάτι και οι άλλοι θα σε κοροϊδέψουν ή θα γίνεις ρεζίλι;

 • Βασανίζεσαι από τύψεις και ενοχές;

 • Πιστεύεις ότι έχεις κάποιο άσχημο σημείο στο σώμα σου όπως στραβά δόντια, μεγάλα μάτια, που προσπαθείς να το κρύψεις ή το κοιτάς διαρκώς και το τσεκάρεις;

 • Σου συνέβη κάποιο τραυματικό γεγονός για το οποίο αποφεύγεις να μιλάς και να το σκέφτεσαι;


 

Συμπεριφορά



 • Προσπαθείς πολύ να είσαι τέλειος-α, να είσαι πρώτος-η σε ότι αναλαμβάνεις και να τα κάνεις όλα σωστά;

 • Θέλεις να βγεις έξω, να έχεις φίλους και παρέες, αλλά φοβάσαι υπερβολικά την απόρριψη και προτιμάς να μην τηλεφωνείς ή να μην πηγαίνεις σε πάρτι;

 • Δεν ξέρεις πώς να έρθεις πιο κοντά με το άλλο φύλο;

 • Η παρέα σου δοκιμάζει αλκοόλ ή άλλες ουσίες και εσύ δεν ξέρεις πώς να το αποφύγεις ή φλερτάρεις με την ιδέα να δοκιμάσεις γιατί φοβάσαι μην σε απορρίψουν;

 • Δεν μπορείς να σταματήσεις να πειράζεις διάφορα σημεία του σώματός σου πχ. τα μαλλιά σου, τα φρύδια, το πρόσωπο;

 • Συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή σου όπως μετακόμιση, χωρισμός γονέων, αλλαγή σχολείου και δυσκολεύεσαι πολύ να προσαρμοστείς;

 • Καπνίζεις, καταναλώνεις αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να ρυθμίσεις το άγχος σου, την ντροπή σου ή άλλα συναισθήματά σου;


 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

Ήξερες ότι; Εάν χρησιμοποιείς νόμιμες ή παράνομες ουσίες, για να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, να νιώσεις πιο άνετος-η, χαλαρός-η ή να ξεχάσεις τα προβλήματά σου, τζάμπα χαλάς το χαρτζιλίκι σου!

Δες τα δεδομένα: Η χρήση ουσιών μόνο βραχυπρόθεσμα μπορεί να σε ανακουφίσει. Οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αυτοθεραπεία του άγχους με τέτοιο τρόπο δουλεύει για λίγο, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται και μάλιστα αυξάνεται το ρίσκο να μπλέξεις χειρότερα πχ. να εμφανιστούν κρίσεις πανικού, ψυχωτικές εμπειρίες και φυσικά προβλήματα εξάρτησης. Μη χάνεις χρόνο, ζήτα βοήθεια και αντικατέστησε τη χρήση με υγιείς συνήθειες.

 

Ξεπέρασε τον εαυτό σου και γίνε αυτό που ονειρεύεσαι!

 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

Κάνε τα πρώτα βήματα:

 1. Μοιράσου τις ανησυχίες σου. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις στους γονείς σου ή σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει στο πρόβλημα που σε απασχολεί.
 2. Άλλαξε στάση. Αν προσπαθείς μόνος-η να ελέγξεις τα συναισθήματα σου και αποτυγχάνεις ζήτα εξειδικευμένη βοήθεια. Όπως όταν κρυολογείς και ο πυρετός επιμένει πηγαίνεις στον γιατρό να σε εξετάσει και να σου δώσει το κατάλληλο φάρμακο έτσι και όταν παλεύεις με συναισθήματα και δεν τα καταφέρνεις πηγαίνεις στον Ψυχολόγο για να σου δώσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία, να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου, να αυξήσεις τα θετικά συναισθήματα και να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου.

 1. Ξεκίνα με μικρές καθημερινές αλλαγές  στη συμπεριφορά σου που μπορούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητά σου στο στρες και να σε ξεκουράσουν.

 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

Πάρε ιδέες από την παρακάτω λίστα:

Βρες κάτι που σου αρέσει ή ακόμα καλύτερα σε εξιτάρει και ξεκίνα το! Γράψε τραγούδια, παίξε μουσική, μαγείρεψε, πήγαινε επισκέψεις σε μουσεία και ότι άλλο αγαπάς.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου! Δοκίμασε κάτι με αερόβιο ρυθμό τρέξιμο, χορό, πιο χαλαρωτικό κολύμπι, γιόγκα ή πιο «εξωτικό» ράφτινγκ, ιππασία.

Βρες ένα συνοδοιπόρο! Αν βαριέσαι μόνος-η, ξεκίνα μια δραστηριότητα ή την γυμναστική μαζί με έναν φίλο-η ή συγγενή.

Συμβουλή: Δώσε στο σώμα σου χρόνο να προσαρμοστεί. Σταμάτα να γυμνάζεσαι δύο ώρες πριν τον βραδινό ύπνο, για να μην δυσκολευτείς να κοιμηθείς.

Προσγειώσου! Προσπάθησε να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους, δεν γίνεται να ξεκινήσεις ένα άθλημα σήμερα και να θέλεις να είσαι ο καλύτερος-η στην ομάδα, σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

 • Εκτόξευσε την ενέργεια σου! Μείωσε την ζάχαρη, την καφεΐνη, φάε 6 μικρά γεύματα ή πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 σνακ. Πιες 6 με 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα.
 • Kοιμήσου σαν πουλάκι! Φτιάξε μια ρουτίνα πριν ξαπλώσεις κάνε ένα ζεστό μπάνιο, φόρα τις πιτζάμες σου, φάε ή πιες κάτι ελαφρύ, βάλε χαλαρωτική μουσική. Ρύθμισε την ώρα που πέφτεις για ύπνο και την ώρα που σηκώνεσαι καθημερινά. Προσπάθησε να μην ξεπερνάς κατά πολύ τις ώρες που κοιμάσαι τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

 

Έφηβοι, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

 

Συμβουλή: Κατέβασε ρολά. Σταμάτα να ανησυχείς στο κρεβάτι. Κάνε κάτι βαρετό ή χαλαρωτικό. Χαμήλωσε τα φώτα και διάβασε ένα βιβλίο μέχρι να κλείσουν τα μάτια σου ή κλείσε τα μάτια και φέρε μια ευχάριστη και χαλαρωτική εικόνα στο μυαλό σου πχ. μια παραλία, ξάπλωσε στην άμμο και συγκεντρώσου στον ήχο του κύματος.

Ανέπτυξε δεξιότητες που θα σε μάθουν πως θα πάρεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου και της ζωής σου!

Μάθε περισσότερα για το τι είναι το άγχος και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλεί όταν ξεπερνάει τα όρια. Πληροφορίες για τις διαταραχές άγχους και τις σχετιζόμενες με αυτές θα βρεις τόσο στους Ενήλικες, όσο και στο Γονείς & Παιδιά. Στην ενότητα πάρε τον Έλεγχο δες τι επιλογές έχεις για να βοηθηθείς.