κοινωνικό άγχος, anxiety control titika mitsopoulou, τιτίκα μητσοπούλου ψυχολόγος

Δυσκολεύομαι να κάνω φίλους και να βγω ραντεβού

Δυσκολεύομαι να κάνω φίλους και να βγω ραντεβού

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Eίμαι 28 ετών και από μικρό παιδί νιώθω μεγάλη δυσκολία να μιλήσω σε αγνώστους ανθρώπους και κυρίως σε αγόρια γνωστά και άγνωστα. Όταν μου απευθύνουν τον λόγο κοκκινίζω, χαμηλώνω το βλέμμα και ιδρώνω πολύ. Απαντώ όσο πιο γρήγορα γίνεται και κόβω την συζήτηση. Όμως έτσι δυσκολεύομαι να έχω φίλους και να βγω ραντεβού. Από όσα διάβασα μήπως έχω κοινωνικό άγχος. Αν ναι πως μπορώ να βοηθήσω σήμερα μετά από τόσα χρόνια τον εαυτό μου;

Φυσικά και μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αρκεί να αποφασίσεις ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε χρόνο και κόπο για να μάθεις πως μπορείς να γευτείς τις χαρές της ζωής που η κοινωνική και η διαπροσωπική επαφή μπορεί να σου προσφέρει.

Δυσκολεύομαι να κάνω φίλους και να βγω ραντεβού

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κοκκίνισμα, ο ιδρώτας, η αποφυγή της βλεμματικής επαφής, των εξόδων, αλλά και η βιαστική διακοπή μιας συζήτησης είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα και συμπεριφορές ανθρώπων που πάσχουν από κοινωνική φοβία ή κοινωνικό άγχος. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν αμήχανα ή/και δυσάρεστα όταν αισθάνονται ότι γίνονται το επίκεντρο της προσοχής ή όταν τους απευθύνουν τον λόγο (ιδίως μη οικείοι άνθρωποι ή άτομα του αντίθετου φύλου), επειδή φοβούνται μήπως πουν κάτι ή κάνουν κάτι για το οποίο θα σχολιαστούν αρνητικά ή θα γίνουν ρεζίλι. Ακόμα και αν έχουν κάποιους φίλους, είναι χαμηλών τόνων. Αισθάνονται μειωμένη αυτοπεποίθηση και δυσκολεύονται να είναι αυθόρμητοι και ανοιχτοί προς τους άλλους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι για να προστατευτούν από τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις που η κοινωνική έκθεση τους προκαλεί, κλείνονται – με το πέρασμα των χρόνων – όλο και περισσότερο στον εαυτό τους.

Δυσκολεύομαι να κάνω φίλους και να βγω ραντεβού

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις αλλάζουν. Αρκεί να μάθεις πώς να τα αντιμετωπίζεις με συγκεκριμένους τρόπους που θα σε κάνουν κοινωνικά λειτουργική. Για να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου χρειάζεται να εξασκείς τους νέους αυτούς τρόπους καθημερινά. Να μάθεις εμπειρικά πως να διαχειρίζεσαι το άγχος σου σε κοινωνικές καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να βρίσκεσαι σε αυτές χωρίς να τις αποφεύγεις. Επίσης μέσα από την εκμάθηση τεχνικών όπως η εκπαίδευση στη θετική-διεκδικητική συμπεριφορά θα μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με άγνωστους ανθρώπους και με ανθρώπους του άλλου φύλου, επιδεικνύοντας κοινωνικές δεξιότητες που προάγουν την ανοιχτή επικοινωνία και την θετική διαπροσωπική επαφή.