Διαταραχή Πανικού
Τι είναι η διαταραχή πανικού;
Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού βιώνουν επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού, που συνοδεύονται από έντονο φόβο και αλλαγές στη συμπεριφορά.
Τι είναι οι κρίσεις πανικού;
Μία κρίση πανικού είναι μία ξαφνική, σχετικά σύντομη, έντονη κορύφωση του άγχους που περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Επιταχυμένος ή έντονος καρδιακός παλμός
- Ιδρώτας
- Δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα ότι δεν φτάνει ο αέρας
- Τρέμουλο
- Αίσθημα πνιγμονής
- Δυσφορία ή πόνο στο στήθος
- Εξάψεις, ρίγη ή κρυάδες
- Ναυτία ή ανακάτεμα στο στομάχι
- Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή ελαφρύ κεφάλι
- Αίσθημα μη πραγματικού ή αποξένωσης του εαυτού (να βλέπεις τα πράγματα γύρω σου σαν σε όνειρο – σαν σε ταινία ή να αισθάνεσαι μέλη του σώματός σου ή τις σκέψεις σου σαν ξένα)
- Μυρμηγκιάσματα ή μουδιάσματα
- Φόβος μήπως χάσεις τον έλεγχο ή τρελαθείς
- Φόβος μήπως πεθάνεις
Διευκρίνιση: κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν και κατά τον ύπνο (νυχτερινές κρίσεις πανικού)
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κρίσης πανικού και της διαταραχής πανικού;
- Οι κρίσεις πανικού είναι πάρα πολύ συχνές και οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν τουλάχιστον μία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς να αναπτύξουν όλοι διαταραχή πανικού.
- Στη διαταραχή πανικού οι κρίσεις πανικού είναι τουλάχιστον δύο – επαναλαμβανόμενες και συνοδεύονται από διαρκή φόβο μήπως ξανασυμβούν ή/και φόβο για το μήπως σηματοδοτούν την απαρχή κάποιου άλλου κακού ενός λιποθυμικού επεισοδίου, μιας σωματικής ασθένειας πχ. της καρδιάς ή μιας άλλης ψυχικής πχ. της σχιζοφρένειας
- Στην διαταραχή πανικού τουλάχιστον οι πρώτες κρίσεις βιώνονται ως απροσδόκητες – ξαφνικές, «σαν να εμφανίζονται από το πoυθενά». Σε άλλες διαταραχές άγχους που οι άνθρωποι βιώνουν κρίσεις πανικού λίγο – πολύ τις περιμένουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που τους αγχώνει πχ. όταν κάποιος φοβάται τα ύψη μπορεί να περιμένει ότι θα πάθει μια κρίση πανικού εάν ανέβει σε μια ψηλή στριφογυριστή σκάλα.
Σημαντικό ! Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού τείνουν να επισκέπτονται μέχρι και 7 φορές περισσότερο τα νοσοκομεία και τους γιατρούς. Παρόλα αυτά επειδή τα συμπτώματα άγχους και πανικού μπορεί να προέρχονται από σωματικές παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός είναι απαραίτητο να προηγηθούν κάποιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί ο οργανικός παράγοντας.
Πώς αλλάζουν τη συμπεριφορές τους οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού ;
Προκειμένου να προλάβουν επόμενη κρίση πανικού και να νιώθουν πιο ασφαλείς καταφεύγουν σε μια σειρά από κόλπα μερικά εκ των οποίων είναι:
- Κουβαλάνε μαζί τους αντικείμενα όπως ταυτότητα, νερό, φάρμακα, κινητό
- Κάθονται κοντά σε εξόδους ή στην τουαλέτα
- Βγαίνουν έξω με δικό τους άνθρωπο (σύζυγο, γονέα, φίλο)
- Αποφεύγουν δραστηριότητες ή ουσίες που μπορεί να τους προκαλέσουν δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα όπως γυμναστική, σεξουαλική επαφή, καφέ, αλκόολ, βαριά φαγητά
- Μετράνε συχνά την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς